AVOIN KIRJE SUOMENKIELISILLE - JULKAISUVAPAA
Vastaanottajat: Suomen kuvalehti, Parnasso, Kielitoimisto, Aku Ankka, Yleisradio


Arvon suomen kielen lipunkantajat,

Kirjailijana ja toimittajana minua on jo pitkään ärsyttänyt, että englanninkielinen termi "DVD player" käännetään suomeksi "DVD-soittimeksi". Ei se ole mikään soitin! Toimittamassani Sanaleikkiblogissa nostan asian pöydälle.

Miksei Kielitoimisto tee mitään? Aivan oikein: kesälomalla! Kun anglismit hyökkäävät, on vain yksi taho, joka voi puolustaa äidinkieltämme. Tuo taho on nopeampi kuin kiihdyttävä palindromi, voimakkaampi kuin kovinkaan kirosana ja pystyy loikkaamaan johtopäätöksiin yhdellä hypyllä. Niin, hyvä vastaanottaja, tuo taho on Sanaleikkiblogi!

Jos se vehje ei siis ole DVD-soitin, niin mikä se on? DVD on toki monipuolinen levy, mutta ainakin Sanaleikkiblogin ylläpitäjän omistamat DVD:t sisältävät pääosin elokuvia ja tv-sarjoja.

Virheellinen termi on taannehtivasti myrkyttänyt kieleemme jo vakiintuneitakin sanoja. Nykyään monelle ei ensimmäisenä tule mieleen "VHS Playeristä" "videonauhuri" vaan "VHS-soitin".

DVD-laite ei kuitenkaan ole nauhuri sen enempää kuin soitinkaan, sillä siinä on nauhakasetin sijasta levy. Aikaisemmat vastaavat laitteet ovat todellakin olleet levy- ja CD-soittimia. Niinpä on keksittävä uusi sana.

Laite lukee ja toistaa DVD-levyjä. Onko se ehkä DVD-lukija tai DVD-toistin? DVD-esitin? DVD-katselulaite? DVD-pyöritin? DVD-pleieri? DVD-pelaaja?

Elokuvaa ei soiteta. Mitä elokuvalla tehdään? Sitä voi toki kuunnella, mutta ensisijaisesti elokuvaa katsotaan. Vastaavasti elokuva näytetään.

Näin ollen, meidän suomen kielen puolustajina on noudatettava samaa logiikkaa, jolla levysoitin on soitin. "DVD player" suomennettakoon tästä lähtien nimellä "DVD-näytin".

Vastaavasti "nauhoittava DVD-soitin" on tallentava DVD-näytin.

Sanaleikkiblogi suosittaa uusiosanan käyttämistä aina tilaisuuden tullen. Tämä avoin kirje on lähetetty äidinkielemme viimeisille etuvartioasemille: Suomen kuvalehdelle, Kielitoimistolle, Parnassolle, Aku Ankalle ja Yleisradiolle.


Kunnioittavasti teidän,
Mike Pohjola
Helsingissä 11.7.2007